Vindsjälar av Mons Kallentoft

9789137141473

VAD ÄR ETT LIV VÄRT?

En ovanlig sensommarstorm närmar sig Linköping och på ett vanskött äldreboende hittas den 79-årige Konrad Karlsson död, hängd i sladden till sin larmknapp.

Det mesta tyder på självmord, men när Malin Fors och hennes kolleger talar med personer i hans omgivning vittnar alla om en man som trots sina krämpor var full av livsvilja. Omtyckt av personalen och ett slags extramorfar för Malins dotter Tove, som sommarjobbar på boendet.

Misstankarna om att Konrad inte själv tog sitt liv förstärks vid obduktionen. En utredning inleds, men ingenting tycks gå ihop. Uppgifterna är motsägelsefulla, händelseförloppen förvirrade. Vem har något att vinna på en sjuk gammal mans död, ens i ett samhälle där kapitalet tycks stå över människovärdet?

Den senaste tiden hade Konrad skrivit flera ilskna insändare om bristerna på äldreboendet och girigheten hos ägaren Hans Morelia. Kanske har någon velat tysta honom, nu när koncernen är på väg att säljas till ett amerikanskt riskkapitalbolag. Eller är det ett barmhärtighetsmord? Är fler gamla människors liv i fara? Malin söker trevande efter ett mönster.

Samtidigt känner sig Hans Morelia alltmer hotad. Någon verkar förfölja honom. Och trots att han försöker intala sig själv att allt bara är inbillning kan han inte värja sig. Insikten att hans miljoner inte kan skydda hans älskade nioåriga dotter föder en skräck större än någon han tidigare upplevt.

Lyssna på Vindsjälar på Nextory
Lyssna på Vindsjälar på Storytel
Köp Vindsjälar på Akademibokhandeln
Köp Vindsjälar på Adlibris
Köp Vindsjälar på Bokus
Köp Vindsjälar på Sesamy
"En av de bästa Mons Kallentoft skrivit". Lotta Olsson, DN

"Den mest angelägna deckare som har kommit i höst." Magnus Utvik, SVT

"Välskrivet och engagerande." Aftonbladet

"Språket är rent och laddat, ett finsmakarspråk." GP

"En lyckad deckare där spänningen upprätthålls hela vägen." Smålands-Posten

"Det är stringent och genomarbetat hela vägen." Borås Tidning

"Som vanligt skriver Mons Kallentoft med intensitet och nerv." Ystads Allehanda
"Det är så här en deckare ska vara. Mycket välskriven, lagom samhällskritisk och toppad med mord och spännande upplösning." Dagens bok