Svångremspolitik


Publicerad i Veckans Affärer 2008

Ack ja.
  
   Bistra tider är här. Det verkar inte finnas något slut på världens ekonomiska elände.
   En sann hedonist ger naturligtvis fan i olyckskraxet och hänger sig åt gastronomiska njutningar som aldrig förr: Kosta vad det kosta vill.
   Men för de allra flesta ansvarstagande, inkännande medborgare, innebär den allmänna domedagsstämningen att han eller hon ser om sitt hus och väljer att besöka en billigare restaurang framför en dyr.  
   Låt därför undertecknad komma med några tips på överkomligt ätande runt om planeten. Det ska medges att ställena som nämns kanske inte är direkt lågpris, men de är i vart fall billigare än vad som brukar rapporteras om på dessa sidor.  

Stockholm är inte lätt för den som vill äta bra till ett anständigt pris. Min personliga favorit är Deville, där köket dag ut och dag in presterar samtida bistromat av riktigt hög klass. Matsalen är ett behagligt rum och servicen hyperproffsig. Att sedan vinlistan inte håller några dyrgripar får väl ses som ett plus i detta sammanhang. Vi med dålig karaktär kan annars svårligen hålla beställandet i styr, och så har notan än en gång gått över styr. Andra relativa budgettips i Stockholm: Niklas Ekstedts 1900 och Rolfs Kök. I Malmö är Atmosfär alltid ett säkert tips. I Göteborg är Björns Bar ett bra val.  Bortom landets gränser öppnar sig fler möjligheter.   
   I Paris är Le Chateaubriand hetast just nu. Inaki Aizpitarte öppnade stället med två ambitioner: Att servera samtida gastronomi som inte kostar en förmögenhet. Och att göra det i en skön, avslappnad miljö. Han lyckas förträffligt. Maten på Le Chateaubriand är ett lyckat krisskrossande som konstigt nog känns modern. Skräpfisken makrill serveras till exempel som ceviche tillsammans med en lychesorbet. Avsmakningsmenyn kostar 40 euro och byts dagligen. Billigt för Paris, där till exempel LArepge tar 420 euro för sin meny.  
   
I USA är det mesta överkomligt just nu. The Spotted Pig är en gastropub som gjort stor succé och som alltjämt håller stilen. Betydligt billigare än Jean Georges, Per Se och gänget. Vill du prova Vongerichten när han är som bäst, men komma billigare undan än på flaggskeppet Jean Georges, rekommenderas ett besök på Perry Street. En nedtonad, danskdesignad krog där skandinaver känner sig hemma.  
   I Asien är budgetätande inget problem. Här kan du äta riktigt väl för bara några få kronor. Fisk är dyrt numera, men på min Bangkokfavorit, Somboon Seafood, serveras ostronomelett, ångad snapper och grillade chiliheta räkor till låga priser för den höga kvalitén. Lägg till det en skönt stökig miljö.  
   I Kuala Lumpur vill jag framhålla den grillade grishöften på Hakka restaurant. Mycket, mycket smak för pengarna.  

Åter till Europa. Till Italien, närmare bestämt.  
   Latini i Florens och Gino in Vicolo Rossini i Rom är båda osterior, den förstnämnda stor och stökig, den andra liten och stökig. På båda restaurangerna kan du äta traditionellt italienskt käk som ger dig ett leende på läpparna och ett relativt litet hål i pungen.   
   Om nu ekonomin är på nedgång hos oss, är läget förtvivlat i Spanien. Och mycket riktigt: Här frodas budgetkrogarna. Många nya har öppnat, men för mig är ändå gammal bäst. Skaldjurskrogen Ribeira do Mino har i många år varit den arbetande mannens ställe för godsaker från oceanerna och är det fortfarande. Ett bra val om La Trainera på andra sidan Castellana känns oanständigt dyrt. Tapasstället La Bocaito är ett annat bra val. Kalvbrässen är hårdstekt och god.  

Eller som sagt i inledningen. Strunta i det ansvarsfulla beteendet. Boka bord på Masa som recenseras här bredvid.